RIJCOMFORT

Elektrische voertuigen werken uitsluitend op een batterij, ze zijn geruisloos en hun soepelheid is onovertroffen. De totale afwezigheid van motorvibraties doet uw rijgemak alleen maar toenemen.

De meeste elektrische voertuigen hebben geen versnellingsbak. U bestuurt ze dus zoals een auto met automatische versnellingsbak, wat bijdraagt aan een groot gebruiksgemak.

Het koppel van een elektrische motor is onmiddellijk beschikbaar en vergemakkelijkt starten en optrekken. Daardoor reageert uw wagen sneller, wat uw veiligheid alleen maar ten goede komt in risicosituaties.

RIJSTIJL

Met een elektrische wagen rijden heeft veel weg van rijden met een hybride. Door voldoende te anticiperen rijdt u bovendien ook ecologisch. Hou voor ogen dat batterijen u minder ver brengen dan een benzine- of dieseltank. Daarom moet u de opgeslagen energie in de batterijen zo goed mogelijk proberen te behouden.

Uw rijgedrag heeft een sterke invloed op de autonomie van uw elektrische wagen. Meer nog: met een elektrisch voertuig gaat u hoge snelheden (meer dan 110 km/u) liever uit de weg, want die doen uw batterijniveau pijlsnel dalen.

AANKOOP- EN ONDERHOUDSKOSTEN

Omdat de prijs van batterijen nog altijd erg hoog ligt, blijft een elektrische wagen duurder dan alle andere motoren.

In onderhoud is hij dan weer voordeliger. Dat zorgt ervoor dat de prijs per kilometer lager ligt dan bij een auto met thermische motor.

FISCALITEIT

De autofiscaliteit in België is een echt doolhof waarin het gemakkelijk verdwalen is. Er is de berekening van het voordeel van alle aard (VAA), de CO2-bijdrage, de btw, het soort motor, de belastingaftrek van de regering Michel vanaf 1 januari 2018, en nog andere regionale factoren. Zo wordt het moeilijk om er wegwijs uit te raken.

Om u te helpen, vatte ALD alle fiscale nieuwigheden die met auto’s te maken hebben voor u samen in een handige gids. Er is voor elk wat wils. Op basis van uw geadviseerde en/of gekozen motor, vindt u in onze fiscale gids alle informatie die verband houdt met de motor van uw (toekomstige) voertuig.

Naar de Fiscale Gids

MILIEU

Elektrische wagens verminderen geluidsoverlast en stoten geen CO2, stikstof of fijne deeltjes uit. De manier waarop elektriciteit opgewekt wordt, is daarbij belangrijk. Als dat niet gebeurt aan de hand van hernieuwbare energiebronnen, is uw wagen niet volledig ecovriendelijk.

Op vlak van certificering bieden elektrische wagens een extra voordeel: ze komen in aanmerking voor luchtkwaliteitscertificaten zoals het Crit’Air 1-vignet in Frankrijk. Als bestuurder van een elektrische auto hoeft u daardoor geen rekening te houden met verkeersbeperkingen in bepaalde Europese grootsteden.