RIJGEMAK

Hybridemotors (benzine + elektriciteit) hebben een beter koppel dankzij de combinatie thermische en elektrische motor. Bovendien schakelen ze vlotter dankzij hun elektrische motorblok. De hybridemotor is geruisloos en trilt weinig. Uw rijsensatie benadert die van een benzinemodel, maar een hybridemotor is veel ecologischer.

Omdat het om een hybride gaat, hoeft u niet stil te staan bij de totale autonomie: de thermische motor is namelijk uitgerust met een brandstoftank.

De toevoeging van de elektrische batterij blijkt alleen onhandig door haar gewicht, de plek die ze inneemt en de prijs die hoger ligt dan bij een voertuig met thermische motor.

RIJSTIJL

Om alles uit uw hybridevoertuig te halen, rijdt u best ecologisch: anticipeer en schakel niet te ruw. Met die rijstijl gebruikt u de elektrische energie die u opwekt door remmen en vertragen het best. U schroeft zo niet alleen uw verbruik terug, maar ook de uitstoot van schadelijke stoffen.

AANKOOP- EN ONDERHOUDSKOSTEN

Een oplaadbare hybridewagen aankopen blijft duurder dan de aanschaf van een benzine- of dieselvoertuig, aangezien een hybride twee motors en een extra batterij combineert. Daartegenover staat dat een niet-oplaadbare hybride slechts een beetje duurder is dan een diesel - interessant als u weinig rijdt en u vaak in druk verkeer begeeft.

De onderhoudsprijs van een hybridevoertuig ligt lager dan die van een voertuig met een thermische motor. De batterij heeft een garantie van 5 à 8 jaar. De elektrische motor en de energierecuperatie bij het remmen zorgen ervoor dat uw hybride minder brandstof verbruikt.

FISCALITEIT

De autofiscaliteit in België is een echt doolhof waarin het gemakkelijk verdwalen is. Er is de berekening van het voordeel van alle aard (VAA), de CO2-bijdrage, de btw, het soort motor, de belastingaftrek van de regering Michel vanaf 1 januari 2018, en nog andere regionale factoren. Zo wordt het moeilijk om er wegwijs uit te raken.

Om u te helpen, vatte ALD alle fiscale nieuwigheden die met auto’s te maken hebben voor u samen in een handige gids. Er is voor elk wat wils. Op basis van uw geadviseerde en/of gekozen motor, vindt u in onze fiscale gids alle informatie die verband houdt met de motor van uw (toekomstige) voertuig.

Naar de Fiscale Gids

MILIEU

Hybridewagens stoten dankzij hun elektromotor minder vervuilende stoffen uit dan benzine- en dieselmotoren. Bovendien verbruiken ze minder als u ermee in de stad rondrijdt.

Op vlak van certificering doen hybrides het lang niet slecht. Ze komen in aanmerking voor luchtkwaliteitscertificaten zoals het Crit’Air 1-vignet in Frankrijk. Als bestuurder van een hybride hoeft u daardoor geen rekening te houden met verkeersbeperkingen in bepaalde Europese grootsteden.